|
SCHRIJVERSBEZOEK ROSEE BENTANA
Hoe verleiden we jongeren om te lezen?
Steeds vaker gaat de discussie over hoe we jongeren kunnen verleiden om te gaan lezen. Om een Caribisch aandeel te leveren aan deze discussie vragen wij een moment van uw aandacht.
Lekker niets doen
Literatuur is niet cool. Literatuur staat voor de leerling vaak gelijk aan passiviteit. En daarom nodigen scholen schrijvers uit; om de letter wat meer te laten leven. Hoewel een interview, een klassendiscussie of recensies leuk zijn voor de schrijver, laat dit meestal geen blijvende indruk achter bij de leerling. De betrokkenheid betreft bovendien meestal een beperkt groepje. Een schrijversbezoek komt daarmee vaak neer op een lesuur dat ze even lekker niets hoeven te doen.
Maar hoe moet het dan?
Het moet anders
Het moet anders, daarover is menig docent het eens. Ook schrijfster Rosee Bentana vindt dat het anders kan. Ze woont al jaren op de Antillen en schreef Black Mamba speciaal voor leerlingen die niet van lezen houden, of die hun zin in lezen dreigen te verliezen doordat de overstap van jeugd- naar volwassenliteratuur te groot is. Op Bonaire, waar het verhaal zich afspeelt, en op Aruba is Black Mamba een hit. Zelfs leerlingen die niet van lezen houden zijn enthousiast. Zowel jongens als meisjes. En dat is bijzonder, want op de ABC-eilanden heerst namelijk geen leescultuur. Als docent Nederlands word je hier dagelijks mee geconfronteerd. En daarom wil de schrijfster tijdens haar bezoek actie zien. Van de leerlingen wel te verstaan.
Jonge Lijster
In schooljaar 2013-2014 was Black Mamba Jonge Lijster (Uitgeverij Noordhoff) en bezocht Rosee Bentana een beperkt aantal scholen in Nederland. Om literatuur van haar 'saaie' imago af te helpen, wilde ze met Operatie Black Mamba de rollen omdraaien. Als theoretische verwerking ten koste gaat van het leesplezier, waarom zou je de lezer dan niet eens laten spelen met vrije associaties, zonder dat dit letter voor letter verantwoord moet worden? De spotlight staat in Operatie Black Mamba niet op de schrijver, noch op de leerkracht, maar op de belevingswereld van de leerling.
Wat is Operatie Black Mamba?
Naast het klassieke schrijversbezoek is Rosee Bentana onder de vlag Operatie Black Mamba op zoek naar scholen die het creatieve talent willen aanspreken van de leerling. Uitgangspunt van Operatie Black Mamba is de vrije associatie. Dit werken met vrije associaties biedt de mogelijkheid om aan te sluiten bij de leefwereld van de huidige leerling en toch de ontwikkeling van de literaire competentie te bevorderen.
Voordat de leerling aan zijn boek begint moet de opdracht helder zijn; de leerling moet zelf aan de slag. Geen boekverslag of toets, maar een 'leesactie'. U kunt suggesties doen als: maak een booktrailer, poster, rap, dans, filmpje, game, schilderij, gerecht of hoorspel. Of laat ze iets heel anders bedenken, zoals het schrijven van een extra scène. Er kan klassikaal worden gewerkt, in tweetallen, groepjes, of individueel, maar ieder naar eigen kunnen. Onderaan de pagina onder het kopje In concreto vindt u meer voorbeelden.
Met zo'n opdracht in het achterhoofd gaan leerlingen lezen zoals literatuur bedoeld is, want Operatie Black Mamba laat hen letterlijk denken: wat kan ik met dit boek? Of hoe kan ik me identificeren met de personages in dit verhaal? En hoe breng ik dat wat mij raakt op een eigentijdse en vooral eigenwijze manier tot expressie? Operatie Black Mamba heeft een primair doel voor ogen: het stimuleren van liefde voor de letter door middel van positieve associatie.
Schrijversbezoek
Indien u een bezoek van Rosee Bentana als een interessante mogelijkheid ziet om uw leerlingen 'letterlijk' uit te dagen, kunt u kiezen uit:
- a) een klassiek schrijversbezoek (schrijfster vertelt - leest voor);
- b) Operatie Black Mamba (leerlingen in actie),
- c) combinatie van a en b.
Ongeacht uw keuze, bedraagt een schrijversbezoek 265 euro, inclusief reiskosten, exclusief BTW. Een bezoek bestaat maximaal uit 3 x 45 minuten.
Rosee Bentana boeken?
Rosee Bentana is woonachtig in Caribisch Nederland. Boekingen door scholen in het Caribisch gebied kunnen te allen tijde worden gedaan. Bij voldoende belangstelling maakt Rosee Bentana met liefde de oversteek van Caribisch Nederland naar Nederland. Zij is dan te boeken in de maanden mei, juni en juli. Alle boekingen van Rosee Bentana worden verzorgd door Big Bang Express, bureau voor creatieve producties in woord en beeld. Heeft u interesse in een schrijversbezoek, mailt u uw belangstelling via het boekingsformulier dan naar info@bigbangexpress.com.
Het boekingsformulier en, speciaal voor scholen, het bestelformulier voor een e-booklicentie, kunt u downloaden door op de onderstaande buttons te klikken!
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw wensen en onze mogelijkheden op elkaar af te stemmen.
Hartelijke groet,
namens Big Bang Express BV,
Richelle van den Dungen Gronovius
www.bigbangexpress.com
Aruba 00297 747 1935 / Bonaire 00599 717 3542
In concreto Operatie Black Mamba
Operatie Black Mamba kunt u zo groot maken als u wilt. Per klas, in kleine groepjes, individueel of met meerdere parallelklassen. Het kan zelfs uitgroeien tot een project waarin meerdere niveaus en/of vakken worden betrokken.
Enkele suggesties:
Brugklassen houden een voorleeswedstrijd met Black Mamba, al dan niet via de officiële voorleeswedstrijd Read2me. Leerlingen zonder 'voorleesambitie' kiezen voor een andere leesactiviteit, eveneens geïnspireerd op Black Mamba. Met weinig middelen toch veel doen. Gericht op POTENTIE en PRET in plaats van op PERFECTIE en PRODUCT. En, wat vrij ongebruikelijk is als je aan lezen denkt: PARTNER PROJECT ofwel: samen doen.
Een decor kan tijdens het voorlezen bijvoorbeeld worden gevormd door een tableau vivant dat bij het verhaal past, of door zwijgende bewegende leerlingen i.p.v. door materialen. Geen kosten, geen troep, geen sta in de weg.
Het voorleesmoment kan worden aangekleed door een zelfgemaakte booktrailer. Er is op school steeds vaker een i-pad beschikbaar om foto's en filmpjes mee te maken. Leerlingen maken dan eerst een klein filmscript en storyboard en kiezen daarna een locatie, acteurs en figuranten.
Het voorlezen kan ook worden ondersteund door fotobeelden die leerlingen zelf maken en bewerken, geïnspireerd op het verhaal. Bijvoorbeeld zoals Rosee Bentana op de SGB op Bonaire deed (www.roseebentana.com/workshop.html).
Het kan zijn dat leerlingen een echte Black Mamba (slang) gaan bekijken, een cursus Papiaments of salsadansen volgen, een carwash organiseren, naar het tropenmuseum gaan, of in het archief op zoek gaan naar het verleden van de slaven of naar de geschiedenis van hun eigen familie.
Leerlingen kunnen bejaarde Antillianen uitnodigen of bezoeken om zelf hun verhaal te laten doen. Of wie weet willen ze meer weten over het leven op de ABC-eilanden en maken ze contact met de leerlingen daar.
Leerlingen kunnen ook een bezoek brengen aan een gameontwikkelaar met de vraag hoe je van een boek een game kunt maken.
Leerlingen die liever met hun handen werken fabriceren bijvoorbeeld zelf een maquette of decor.
In Black Mamba wordt af en toe gerapt zodat het zelf schrijven van een rap een kleine stap is. Dit lijkt eenvoudiger dan het is! Maar misschien willen rappers eens aan niet-rappers uitleggen hoe de rapcultuur is ontstaan en waarom en hoe je respect kunt verdienen wanneer je een goede rapper bent. Het rappen draait onder meer over het vinden van je authenticiteit en de meeste rappers zijn ware taalvirtuozen.
Operatie Black Mamba legt het initiatief bij de leerling. De leerkracht observeert. Jongeren kunnen vaak veel meer dan wij denken. Een schrijversbezoek kan een inspirerende stimulans zijn. Dit bezoek hoeft niet per se samen te vallen met de dag waarop de ideeën worden uitgevoerd of gepresenteerd. Het kan ook een ontmoeting zijn die tijdens de voorbereidingen plaatsvindt om ideeën of vorderingen te bespreken en/of om te coachen met voorlezen. Een ontmoeting die draait om de connectie tussen leerling & literatuur.
Het schrijversbezoek wordt zo een interactie; een ongedwongen ontmoeting tussen lezer en schrijver met creativiteit als verbindende factor.
En zo bereiken wij samen wat we willen. Actief betrokken lezers; leerlingen gaan lezen omdat zij een doel hebben: 'op zoek naar raakvlakken tussen henzelf en het verhaal.'
|
|
|
|